Wtorek, Styczeń 20, 2015, 20:10

Uczestniczymy w wielu programach i projektach promujących zdrowy styl życia. Działania te łączą nas z siecią szkół promujących zdrowie, dlatego program Szkoły Promującej Zdrowie (SzPZ) wydał się nam idealnym dla kontynuacji naszej pracy.
W związku z tym, przy współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno – Epidemiologiczną w Olkuszu, wszyscy uczniowie wzięli udział w prelekcji dotyczącej „Zdrowego stylu życia".
Podczas spotkania wyodrębniono dwa główne obszary działań: prawidłowe odżywianie się oraz higienę życia codziennego i aktywność fizyczną. Zwrócono uwagę na to, że dzieci rozpoczynające swą przygodę ze szkołą mają bardzo różne nawyki żywieniowe wyniesione z domu. Odpowiedni dobór jadłospisu powinien im pozwolić na poznanie mnogości smaków i potraw, które są odpowiednie dla danego wieku. Prawidłowy przekaz wiadomości na temat zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych (chipsy, napoje gazowane, nadmiar słodyczy) widać po tym, co dzieci jedzą w szkole.
Obok tradycyjnych zagadnień takich jak higiena ciała, higiena ubioru czy miejsca zabawy, współczesne życie, stawia przed rodzicami i nauczycielami nowe wyzwania. Jest nim dobór zabaw i rozwój zainteresowań dzieci.
Uczniowie czynnie uczestniczyli w prelekcji. Wykazali się dużą wiedzą na temat, tego, co jest dobre, a co złe dla naszego zdrowia. Zapoznali się z kodeksem zdrowego stylu życia zilustrowanym ciekawymi slajdami, czasem humorystycznymi, ale zmuszającymi do zastanowienia się nad własnym postępowaniem. Zobaczyli gałkę loda w postaci tłustego brzucha, ziemniaka siedzącego przed TV i popijającego coca colę oraz otyłą panią oczekującą z niecierpliwością na jedzenie.
Wszystkie podejmowane działania mają jeden wspólny cel, stworzyć wśród "młodych ludzi" modę na zdrowie. Takiego nastawienia, które spowoduje oczywistość pożądanych
w aspekcie zdrowotności postaw i zachowań.
W związku z tym, przy współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno – Epidemiologiczną w Olkuszu, wszyscy uczniowie wzięli udział w prelekcji dotyczącej „Zdrowego stylu życia".
Podczas spotkania wyodrębniono dwa główne obszary działań: prawidłowe odżywianie się oraz higienę życia codziennego i aktywność fizyczną. Zwrócono uwagę na to, że dzieci rozpoczynające swą przygodę ze szkołą mają bardzo różne nawyki żywieniowe wyniesione z domu. Odpowiedni dobór jadłospisu powinien im pozwolić na poznanie mnogości smaków i potraw, które są odpowiednie dla danego wieku. Prawidłowy przekaz wiadomości na temat zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych (chipsy, napoje gazowane, nadmiar słodyczy) widać po tym, co dzieci jedzą w szkole.
Obok tradycyjnych zagadnień takich jak higiena ciała, higiena ubioru czy miejsca zabawy, współczesne życie, stawia przed rodzicami i nauczycielami nowe wyzwania. Jest nim dobór zabaw i rozwój zainteresowań dzieci.
Uczniowie czynnie uczestniczyli w prelekcji. Wykazali się dużą wiedzą na temat, tego, co jest dobre, a co złe dla naszego zdrowia. Zapoznali się z kodeksem zdrowego stylu życia zilustrowanym ciekawymi slajdami, czasem humorystycznymi, ale zmuszającymi do zastanowienia się nad własnym postępowaniem. Zobaczyli gałkę loda w postaci tłustego brzucha, ziemniaka siedzącego przed TV i popijającego coca colę oraz otyłą panią oczekującą z niecierpliwością na jedzenie.
Wszystkie podejmowane działania mają jeden wspólny cel, stworzyć wśród "młodych ludzi" modę na zdrowie. Takiego nastawienia, które spowoduje oczywistość pożądanych
w aspekcie zdrowotności postaw i zachowań.
Tekst:
Halina Orlińska
mgr Małgorzata Dachowska