Czwartek, Kwiecień 6, 2017, 23:20
31 marca uczniowie klasy 2b i 2c wraz z wychowawczyniami: p. Lidią Stach, Jadwigą Straszak oraz p. Magdaleną Wojtaszek uczestniczyli w Dniu Otwartych Koszar 16 Batalionu Powietrznodesantowego w Krakowie. Naszym przewodnikiem był Pan Tomasz Skubis – zawodowy żołnierz batalionu, a prywatnie tata Szymona z klasy 2c.
Zwiedzanie jednostki rozpoczęliśmy od uroczystej zbiórki z okazji Święta Batalionu. Uczniowie mieli okazję zobaczyć defiladę pododdziałów, defiladę konną z udziałem Szwadronu Toporzysko oraz defiladę pojazdów wojskowych. Wszyscy byli pod ogromnym wrażeniem. Niezwykłych emocji dostarczył także dzieciom pokaz opanowania budynku przez żołnierzy. Kolejnym punktem programu był wojskowy poczęstunek w żołnierskiej stołówce. Grochówka i bigos smakowały wyśmienicie. Po posiłku czekały na nas kolejne atrakcje: przejażdżka samochodem OT Honker, pokaz sprzętu wojskowego, trening strzelecki z broni ASG do tarczy, pokaz szkolenia i sprzętu spadochronowego oraz park linowy. Wszędzie towarzyszyli nam żołnierze, a więc nie musieliśmy się martwić o bezpieczeństwo dzieci, bo o to zadbali nasi gospodarze, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni. Dzień pełen wrażeń zakończyło taktyczne malowanie twarzy i pamiątkowe zdjęcia z naszym przewodnikiem.
Składamy serdeczne podziękowania Panu Tomaszowi Skubisowi za zaproszenie i opiekę podczas wizyty w Jednostce. Dziękujemy również Paniom: Annie Szotek, Justynie Skubis i Katarzynie Wołoszczenko, które towarzyszyły nam podczas wycieczki.
Tekst: mgr Jadwiga Straszak
 

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem